0 - 8 uger
Fødsel- og sanseudviklingsperiode (0-3 uger)
Tæven skal have fred og ro, og have lov til at passe sine hvalpe så uforstyrret som muligt. Hvalpene har rigeligt at gøre med at die, sove og holde sig varme. Det er af helt vital betydning at hvalpene har nærkontakt til de øvrige søskende, og ikke mindst deres mor. Når hvalpene nærmer sig 3 ugers alderen er de meget modtaglige for prægningen på mennesker. Indtil da bør det kun være de mennesker, der bor i huset, der håndterer hvalpene. Altså ingen gæster.
I de første uger er hvalpens centralnervesystem stort set inaktivt. Hvalpene er modtagelige for meget få og enkle informationer, herunder tævens sindsstemning, lige som de reagerer på kulde og varme og er i stand til at regulere deres kropstemperatur ved at søge enten ind til eller væk fra søskende og tæven.
Tæven stimulerer hvalpene til urinering og afføring ved at slikke dem bagi. Tæven vil typisk spise hvalpenes afføring, hvilket man ikke skal bekymre sig videre om. Det er en helt naturlig adfærd, som er nedarvet fra ulven.
Efter 10 - 14 dage begynder hvalpene at få øjne, men er dårligt seende de første par uger efter at øjnene er åbnet. Hvalpene kan lugte, høre og begynder at kravle for sidst i perioden at kunne gå.
Det er vigtigt, at hvalpen selv får lov til at søge og arbejde sig frem til tævens dievorter. Dette danner grundlaget for søgeudviklingen senere i hundens liv.
Flokprægningsperiode (3-5 uger)
Når hvalpene er omkring 3 uger gamle, ville de, hvis de var født som vildhunde eller ulve komme ud af hulen og blive introduceret for resten af flokken. Denne periode kaldes for prægningsfasen, fordi det er her hvalpen bl.a. lærer hvilken art den tilhører. Hvalpen skal således lære, at den tilhører arten hund, men at den også skal acceptere mennesket som en del af dens flok, hvorfor opdrætteren nu dagligt skal håndtere hvalpene. Opdrætteren bør tage hvalpen fra flokken, og i fred og ro nusse, kæle, tale med den. Dette giver også opdrætteren en mulighed for at undersøge om hvalpen er sund og rask. Jo mere kontakt med venlige mennesker, både børn og voksne, hvalpen får i denne periode jo bedre.
Social tilpasningsperiode (5-7 uger)
Det er i denne periode at hvalpene begynder at finde hierarkiet i flokken. De begynder at lege voldsommere. Dominans- og underkastelseslegene begynder i denne periode, hvilket er en vigtig del af hundens socialisering
Tæven påtager sig i stadigt større grad rollen som førerhunden, og dens leg med hvalpene har til formål at opdrage hvalpene. Tæven kan f.eks. placere et kødben eller andet lækkert i midten af flokken, hvorefter hun typisk afventer hvalpenes reaktion. Den første hvalp, som rent instinktivt forsøger at tage benet vil blive sat på plads af tæven. Selv om det kan virke voldsomt, er det en nødvendig del at hvalpens indlæring omkring flokadfærd og rangorden i flokken. Interessen for lugte øges. Lugtesansen trænes i denne periode, og hvalpen er nu i stand til at søge efter godbidder.
Omkring 6 ugers alderen udvikles interessen til at bringe bytte tilbage til mennesket. F.eks. vil det at jagte en lille bold være noget som hvalpen vil have både stor glæde af. Det skal dog bemærkes at der kan være stor forskel på de enkelte hvalpes motivation til at jage.
Hvalpens øjne og ører er nu fuldt udviklede, og dens motorik bør være veludviklet.
For hvalpens udvikling er det vigtigt at den præsenteres for spændende opgaver. F.eks. er en halvliters plastikflaske med lidt mad i en glimrende måde at stimulere hvalpen på. Opgaverne må ikke være for svære, da hvalpens initiativ ikke må dræbes, men skal motiveres.