For nogle kan det være en god ide at foretage pelspleje eller soignering generelt stående på et fast bord, således at hvalpen vænnes til at når den står her er det ikke leg, men en rutine, der skal gennemføres. I starten skal det være et kort tidsrum hvalpen står på bordet som kan udvides i takt med hvalpens alder. Dette vil også gøre en udstilling på bord og et besøg ved dyrlægen nemmere. Spørg din opdrætter hvad hvalpen er vant til.

Pelspleje

En Japansk spids pels er for de fleste meget nem og holde. Når hunden fælder skifter den både underuld og dækpels, pelsen løsner sig i totter, den nye underuld skubber den gamle ud, så når man børster den kan det se ud af rigtig meget, det man kan børste af. Hanhunde fælder to gange om året ved årstidsskift, dog mest om foråret. Tæverne skifter hele pelsen to gange om året. De fælder op til løbetid, ca. en til to måneder før de kommer i løb. Tæven fælder også rigtig meget i forbindelse med at hun har hvalpe, hun vil til sidst ikke se så pæn ud, men hun skal nok få sin fine pels igen, i månederne efter hvalpene er flyttet. Hundene fælder første gang når de er omkring et år, og der fælder de rigtig meget, de smider alt hvalpe pelsen og fremstår tynd pelset og korthåret, men der kommer ny fin pels igen.

En voksen Japansk spids skal børstes godt igennem en gang om ugen, og hver dag når den fælder. Husk at vænne hvalpen til at blive børstet fra starten, selv om det ikke er særligt nødvendigt for at holde pelsen i starten, men det bliver det, og så går det hele meget nemmere senere når hunden får sin store pels.

Deres pels er selvrensende, bliver de beskidte skal de bare tørre så er de fine hvide igen. Det er fint at bade hunden 2-3 gange om året med hunde shampoo og balsam. Men den kan nemt tåle at blive badet hver 6. uge, hvilket udstillingshundene ofte bliver. Børst hunden godt igennem inden badet. Husk at hunden kan være op til 10 timer om at tørre helt igennem, afhængigt af hvor meget pels den har, den kan evt. føntørres tør. Bad ikke en hund der fælder, med mindre det er nødvendigt, pelsen filtrer nemt i den periode. Hunden børstes godt igennem igen når den er tør.

Hvilke børster, karter og shampoo, der skal bruges er der mange forskellige meninger om, så spørg om vejledning hos din opdrætter.

Negle og poter

Hundens negle bør klippes ca. hver 6 uge for at de holdes korte, og det undgås at blodet løber med neglen ud, og det dermed bliver umuligt at klippe neglen kort nok uden at det bløder. Sker det at neglene er blevet for lange, så klip en lille smule af hver uge i længere tid, så vil blodet rykke med neglen tilbage og langsomt vil du opnå at have klippet neglen helt kort igen.

De lange hår omkring trædepuderne klippe korte langs med trædepuderne, således at sne, mudder og des lige ikke sætter sig fast og irriterer.

Tænder

En Japansk Spids kan have tendens til tandsten, hvorfor det er vigtigt at lære din hvalp allerede fra en tidlig alder at få set på tænder og lære at få børstet dem. Brug kun en tandpasta beregnet til hunde, aldrig menneske-tandpasta.


Hunde kan være hvide på flere måder. Den hvide farve kan opstå fordi de mangler pigmentproducerende celler, fordi deres pelsfarve fortyndes rigtig meget eller som en kombination af begge dele.
Hundes pelsfarve dannes ved at en særlig celletype – kaldet melanocytter – afgiver pigment til håret. Melanocytterne dannes i et område langs med rygraden og i løbet af fosterudviklingen vandrer de ud og fordeler sig over hele hundens krop. Hos nogle hunde afbrydes denne udvandring, og det betyder, at der er dele af hundens krop, hvor der ikke er pigmentproducerende celler. Disse områder bliver hvide. Det er typisk poterne, halespidsen, brystet eller snudeområdet, men der er også hunde, hvor den manglende melanocytudvandring resulterer i, at de er næsten helt hvide, som f.eks. hos bullterriere. Dette er ikke det samme som albinisme, som er ret sjældent hos hunde.
Hvid pels som følge af fortynding ses hos en race som samojedhund. Her er den genetiske grundfarve rød, men farven fortyndes endnu mere end det, der f.eks. ses hos gule labrador retrievere, og ender med at blive helt hvid.
En kombination af de to former for hvid ses hos en race som coton de tulear. En del af deres krop er hvid, fordi der ikke er melanocytter, og de pletter, der er synlige hos hvalpene, fortyndes med tiden så meget, at hunden kan fremstå helt hvid.
Kilde: Dansk kennel klub