10 - 24 måneder, 24 måneder - 8 år

Anden rolige periode (10-17 måneder) 

Hunden har nu overstået den fysiske kønsmodning. Hunden er igen stabil, og meget modtagelig for indlæring. Du kan i denne periode opnå rigtigt gode træningsresultater, hvad enten du træner lydighed, agility, spor eller andet. I denne periode vil hunden fælde rigtig for første gang, og skifte langt det meste af sin pels. Den vil derefter få sin smukke voksen pels.

 

Psykisk modningsperiode (17-24 måneder) 

Den 3. kønsmodning indtræder i denne periode, som også kaldes psykisk modning. En vild hund, eller ulv vil forberede sig på at finde en partner i flokken. Den vil prøve kræfter med de andre flokmedlemmer i forsøget på at stige i hierarkiet, hvorfor dominansen vil blive mere udpræget. Hunde der ikke kan/vil indordne sig i flokken vil forlade denne.

Tamhunden gennemgår den samme udvikling, og den dominans den har trænet op i de første 2 kønsmodningsperioder vil den forsøge at gentage med mere kraft og vilje bag. Der kan også udvikles en aggressivitet mod andre hunde i denne periode. Som altid gælder det om at aflede hunden, når den udviser uønsket adfærd, som f.eks. knurren eller den med mimik og kropssprog signalerer aggressivitet. Afbryd den med at sige NEJ!, og giv den efterfølgende en kommando, og ros/beløn den når den har udført denne.

Langt den overvejende del af hundene volder ikke de store problemer, hvis man blot har formået at gøre forarbejdet rimeligt godt.

 

Voksenperioden (24 måneder - 8 år)

Nu er det til at høste frugterne af et forhåbentligt godt forarbejde. Er dette tilfældet kan man glæde sig over en stabil og ovenud elskværdig hund. Der er mulighed for at opnå rigtigt gode træningsresultater, lige som det sociale samvær med hunden er enestående.

Er forarbejdet lykkedes, bør der ikke længere opstå konflikter mellem hunden og familien, da rangordnen er helt på plads.

Selv om hunden ikke viser tegn på hverken det ene eller det andet problem, bør du stadigt bruge tid på at træne hunden. Husk på at den mindst lige så gerne vil arbejde sammen med dig nu, som den ville da den var hvalp. Hunden har stadigt behov for dig som en god vejleder, og ikke mindst tryghed i familien, hvilket du fortsat bør give den. En aktiv hund er en glad hund.
 

Alderdom (fra 8 år)

De fysiske funktioner hos hunden vil gradvist nedsættes i denne periode. Derfor skal du være opmærksom på at hunden ikke bliver overvægtig, ligesom du skal være opmærksom på muskelstivhed, gigt, ledproblemer generelt, tandproblemer og nedsat syn.

Mængden af motion skal tilpasses hundens tilstand, men det er af yderste vigtighed at holde hunden i gang.

Hunden skal stadigt stimuleres psykisk. Den fortjener stadigt at komme på dejlige ture, til stranden, i skoven og få oplevelser og møde andre hunde, samt få opgaver, der stimulerer den mentalt.