Hunde sprog

Hundens sprog (de dæmpende signaler)

Vidste du at hunden besidder et unikt konfliktløsende sprog som kaldes “de dæmpende signaler”?

Hunden er født med evnen til at kommunikere, og hos nogle hvalpekuld er der observeret dæmpende signaler allerede 5-7 timer efter fødslen. Det først observerende dæmpende signal er, at gabe. Flere signaler kommer dernæst i samspil med moderen og de andre kuldsøskende under de næste 6-8 uger. Når de er omkring 8 uger gamle har de lært det meste af hundesproget og når de kommer på hvalpekursus første gang ca. 2,5-3 mdr. gamle har de, de signaler der behøves for at kommunikere.

Hunden er født med evnen til at lære dette sprog, og har brug for at udvikle det under hele deres opvækst for at blive sikker og god til at bruge det. Manglen på deres sprogbrug og fortsatte udvikling vil skabe ødelæggende konsekvenser.

Hvad betyder egentlig “de dæmpende signaler” og hvordan bruges de?

De dæmpende signaler betyder at berolige, at vise venlighed. De dæmpende signaler bruges i kommunikation med andre individer (både mennesker og dyr), de bruges som afledning, og at få andre til at føle sig mere sikre og forstå at der udelukkende er velvilje bag. De bruges til at mindske stress, angst/frygt eller aggressivitet, samt at dæmpe konflikter, spændinger og andre ubehageligheder. De dæmpende signaler kan også bruges for at dæmpe sin egen stress, angst eller frygt, her kalder man det en overspringshandling.

Hvordan ser disse signaler ud?

At dreje hovedet væk – bruge øjnene (blinke eller sænke øjenlåget) – vende sig væk – slikke sig om snuden – slikke i mundvigen/ansigtet – fryseposition – langsomme bevægelser – blød logren – legebuk – at sætte sig – at lægge sig – gabe – gå i bue – spontant snuse i jorden – gå imellem – løfte poten – urinmarkering – omdirigeret adfærd – smile – smaske – hvalpeadfærd – hoppe op – lange mundvige – glat pande – vægten på bagparten – ryste sig – ignorering m.m. Der findes i alt ca. 30 registrerede dæmpende signaler.

Hvad kan jeg bruge disse signaler til?

Ved at observere din hund sammen med andre hunde og sammen med familien i dagligdagen, kan du lære rigtig meget hvad din hund fortæller dig i forskellige situationer. Det kan være små eller store situationer i hverdagen som gør at du kan øge samarbejdet mellem jer og indgive mere tryghed. Eks. ser jeg mange situationer i selve træning på min træningsplads hvor vi mennesker ikke tænker over vores kropssprog, dette vil gøre at hunden viser dæmpende signaler til os, dvs. alt andet end det vi gerne vil have i den givne situation. Hvis vi vil have øjenkontakt og vi står foroverbøjet med krop eller hoved samtidigt med at vi kigger mere intenst på hunden (et truende signal), da vi jo ønsker kontakt! Dette vil få hunden til at udvise nogle af de dæmpende signaler, ignorering – kigge væk – snuse i jorden – gabe m.m. Dette gør at vi til tider bliver enormt irriteret på vores hunde og vi udviser nu en spænding i vores krop. Denne irritation/spænding øger nu hundens brug af de dæmpende signaler da den prøver på at DÆMPE (berolige) os. Vi forstår det ikke og tolker til tider hundens signaler som provokerende, stædighed, ulydighed m.m. og det er nu her at vores kommunikation bliver ikke eksisterende. En ond cirkel som kan give mange problemer for os og for vores hunde i hverdagen. Ved selv at gøre brug af hundens signaler i hverdagen øger det vores interne kommunikation med hinanden, og vigtigst af alt, det øger hundens glæde og lyst ved vores samarbejde. Så at det bliver det ordet betyder, et sam-arbejde!

Hvis vi tager eksemplet fra før, øjenkontakten, så kan vi være mere neutrale og bløde i vores kropsstilling. Neutral betyder at vi ikke skal bøje os fremover eller bagover i kroppen, altså i en enkel lige stilling. Blød i kroppen, betyder at vi ikke skal være spændte i kroppen men afslappet, dvs. hvis man træner sin hund når man fryser (og har haft tidligere konflikter), kan dette give en anspændthed i kroppen og kan faktisk være med til at forvansklige din træningssession. Hav bløde venlige øjne, jeg plejer at kalde dem “soft-ice”. Kig lidt til siden af hunden og evt. blink langsomt med øjnene, evt. smask 1-2 gange langsomt imens du slikker dig en smule om munden (som hvis du skulle fugte dine læber). Allerede ved brugen af de første signaler vil få de fleste hunde til at kigge op på deres ejere (de første par gange med en slags forundring eller lidt tøvende adfærd afhængig af jeres tidligere interne kommunikation), dernæst vil man kunne se en glæde i deres øjne. Når man først har oplevet det, så bliver man afhængig af de dæmpende signaler samt træning ud fra hundens egne præmisser (trinvis operant betingning – klikkertræning).

Der er mange hverdagssituationer hvor man med lethed kan bruge de dæmpende signaler og hvor de kan være tilstrækkelige for at gøre nogle situationer meget nemmere; eks. indkald, tage sele på, øjenkontakt, træning generelt, usikker adfærd, lettere stress, møde med hunde/mennesker/børn, gæster, køre bil, ikke hoppe op, gåtur, miljø m.m.

Er det kun hunde der har disse signaler?

Alle dyrearter har evnen til at kommunikere og har du en hest, kat, fugl, marsvin el. andet dyr så vil du se at de alle viser de dæmpende signaler. Vi mennesker viser også dæmpende signaler, vi prøver også at løsne op for evt. konflikter eller spændinger, vi smiler for at vise velvilje og blinker med øjnene når vi taler sammen, det at blive stirret/gloet på er ubehagligt for os. Vi har mange andre komplekse signaler og vi er allesammen forskellige. Det samme er det med dyrene, nogle dyr viser nogle signaler mere end andre – lær derfor dit dyr at kende.

Vi fødes alle med evnen til kommunikation, både truende og venlig kommunikation. Det er både arv og miljø der påvirker hvilken kommunikationsform (adfærd) vi udviser.

Kilde: dog-wise.dk