De første dage med ny hvalp:

I bør mindst have en uge + weekend fri, når hvalpen kommer hjem. De første par dage rådes i til at være sammen hele tiden, også om natten. Hunde er flokdyr og det er derfor ikke naturligt for dem at blive skilt fra flokken. Men det er jo netop det der sker når i henter hvalpen, den skal nu blive tryg ved sit nye hjem og lære det og jer at kende. Derfor går det ikke at starte med at lukke den væk fra jer (flokken) ej heller om natten. Det betyder ikke at den nødvendigvis skal sove i sengen, den kan nemt sove på sit tæppe/kurv, nede på gulvet bare man stikker hånden ned og nusser den lidt. Senere kan hunden nemt lære at sove i gangen eller hvor man ønsker den skal opholde sig om natten. Lad aldrig hvalpen hyle sig selv i søvn alene, det sætter ar på sjælen og er med til at bestemme hvordan din hund bliver som voksen.

Det er vigtigt at hvalpen har et sted der er dens eget, hvor den kan gå hen og lægge sig når den vil sove eller være i fred. Respekter når hvalpen er træt og lad den sove. Lær familiens børn dette, ellers bliver hvalpen stresset, det er ikke sundt og giver sig til udslag i uhensigtsmæssig adfærd fra hunden.

Husk at hvalpesikre jeres hjem, så hvalpen ikke kan komme til skade ved at falde ned af trapper, bide i ledninger eller vælte tunge ting ned over sig osv.

Den lille hvalp kræver ikke den store motion, men efter et par dage når den er blevet tryg ved jer, skal den starte på at komme ud og opleve verden. Det at gå tur er noget, der skal læres. Når hvalpen er vaccineret som 8 uger gammel må den gerne komme på gaden og møde andre hunde og mennesker. Sørg for at hvalpen får alle mulige forskellige oplevelser så den bliver socialiseret hensigtsmæssigt. Den skal møde mennesker store som små og andre hunde af forskellige racer og alder. At gå til hvalpe motivation, det er en vigtig del af hvalpens udvikling, der er så meget at lære på sådan et sted. Hvalpen skal også ud i mørke, lære at gå på trapper, over riste og høje lyde fra trafik. En tur på gågaden lørdag formiddag, en tur med toget og en tur i hundeskoven/stranden mm. Alt sammen noget hvalpen skal opleve og lære de næste måneder. Giv hvalpen mange positive oplevelser så vokser hvalpens selvtillid, og den vil udvikle sig til en velafbalanceret hund, der er i stand til at håndtere alle situationer med en hensigtsmæssig adfærd resten af livet. Hvalpe kan ikke gå lige så langt som de voksne hunde, og det bør den heller ikke, overmotioner ikke hvalpen, er i ude på en længere tur så bær hvalpen ind imellem. Lad ikke hvalpen løbe mange gange langt efter en bold og lad ikke hunden gå op og ned af trapper flere gange om dagen de første 12-18 måneder. Det kan fremprovokere skader på hofter og knæ som ikke kan helbredes igen, kun afhjælpes med operation (hoftedysplasi og patella lux.) 

Renligheds træning

Start med renligheds træning straks når hvalpen kommer hjem. Når hvalpen har spist, leget og sovet skal den ud og tisse, og man har ikke særligt lang tid til at reagere i før den sætter sig. Hvalpen kaldes ud og helst ud af samme dør hver gang, så går der ikke lang tid før den selv vil søge mod døren og piver lidt når det er tid. Bliv ude sammen med hvalpen til den har tisset, ros og giv godbid når den gør det. På denne måde får hvalpen succes og erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor. Sker der uheld på gulvet så skæld ikke ud, det hjælper ikke og hvalpen lærer kun at den aldrig helt kan vide hvornår du kommer løbende og skælder ud, det vil gøre den utryg. Den vil også lære ikke at tisse i nærheden af dig, og dermed søge væk når den skal tisse og det er jo netop det i ikke vil have. Den skulle gerne give besked ved døren og gå med jer ud. Har hvalpen besørget om morgen når i står op, så fodrer den lidt tidligere så den kan nå og komme af med noget inden sengetid, eller stå op lidt før og væk hvalpen så den kan nå ud i tide.

Alene hjemme træning

Efter nogle dage begynder i at træne hvalpen i at være alene. Lad hvalpen være et sted hvor den er tryg og vant til at være, der skal dens kurv, legetøj og vand også være. Giv hvalpen forskellige tyggepinde og lad gerne radioen køre, evt. også lyset tændt, så alt er som om i er der. Gør ikke noget særligt ud af at sige farvel til hunden. Forlad hunden i kort tid til at starte med (10min.) for så at blive væk i længere og længere tid, gå ikke tilbage til hvalpen hvis den piver, vent til den har været stille lidt, for ikke at lære den at den bare kan kalde på jer og så kommer i. Hvalpen vil langsomt vende sig til at være alene og lære at i går og kommer tilbage. Gentag øvelsen flere gange om dagen. Når i starter på arbejde igen er det en god ide at gå en god tur med hunden inden den skal være alene i mange timer.