Hundens udvikling delt ind i uger og måneder

Uanset race gennemgår alle hunde de samme udviklingsstadier fra fødsel til død. De samme behov for at lære hvilken art de tilhører (prægning), at udvikle deres sociale adfærd, at øve jagtlege og afprøve grænser overfor de flokmedlemmer, som ligger over hunden i hierarkiet, når de kønsmodnes fysisk og psykisk, for blot at nævne nogle eksempler.

Afhængig af racen foregår udviklingen i forskellige tempi, hvorfor nedenstående er beregnet som en retningslinie for hundens udvikling. Hvalpe af små og mindre racer udvikler sig generelt hurtigere end hvalpe af store racer. En hund af de små racer kan derfor generelt betragtes som voksen når den er omkring 12 måneder, mens hunde af de større racer kan være op til 24 måneder før de er voksne. For enkelte racer kan det dog tage helt op til 4 år, før hunden er psykisk færdigudviklet.

Det er vigtigt at man har indsigt i hundens udviklingsstadier, så man kan give hvalpen en god start på livet ved at præge og socialisere den i de rette perioder. Det er vigtigt, at hvalpens første oplevelser bliver gode og tilsigtede. Man kan tilrettelægge træningen således, at den i tempo og sværhedsgrad ikke presser hunden unødigt. Mange misforståelser og frustrationer kan undgås, hvis man er opmærksom på hvilket udviklingstrin hunden befinder sig på. I stedet for frustrationer og misforståelser kan man, ved at være opmærksom på hundens mentale stadie, få et optimalt samarbejde med hunden, der bygger på tillid, respekt og glæde.
 

japansk spids hvalpe

0 - 8 uger

japansk spids udvikling

8 uger til 4 måneder

japansk spids

4 - 10 måneder

japansk spids

10 - 24 måneder