japansk spids agility Japansk spids agility Japansk spids agility

Agility

Agility er en aktiv sport med fart over feltet og så godt som alle Japanske Spidser vil elske det.

Agility er en god beskæftigelse, også for familiehunde.  Agility er sjov og bevægelse, der kræver noget af både hund og fører. Agility er kendt af mange som en konkurrencesport, men den er meget mere end det. Det er en god og sjov beskæftigelse for ganske almindelige familiehunde og deres ejere. Agility er samvær, samarbejde, og respekt for hunden, så både træning og konkurrencer er motiverende og morsomme for både deltager og tilskuer. Agility er en aktivitet, der øger kontakten mellem hund og fører på en sjov og udfordrende måde for begge parter. Denne kontakt er en forudsætning for, at føreren kan have kontrol over hunden og få den guidet igennem banen.

Det gælder om at have det sjovt og det fremmer i den grad samarbejdet mellem hund og fører.

Agility er for alle racer og alle kan have glæde af det. Konkurrencer er opdelt efter hundenes størrelse, erfaring og alder, så det er muligt at være med i konkurrencerne selvom man ikke har lang erfaring.

Agility er for hunde, der er over et år, da deres muskler og knogler skal være udviklet ordentligt inden træningen påbegyndes. For yngre hunde er "Før agility" eller "Rally" en mulighed.

Ordet agility er engelsk og står for adræthed, smidighed og behændighed. Egenskaber som hund og ejer nok skal udvikle gennem udøvelsen af sporten, hvis de ikke allerede besidder dem forinden. Agility går nemlig ud på at hunden, guidet af ejeren, på tid og med færrest mulige fejl, skal passere en forhindringsbane bestående af f.eks. spring, tunnel, balance, vippe, a-bræt flyv og zig-zag pinde. Dommeren bestemmer fra løb til løb, hvilke forhindringer, der skal anvendes, og i hvilken rækkefølge de skal tages. Føreren skal lede hunden gennem banen, der skal gennemføres med så få fejl som muligt, og dernæst så hurtigt som muligt.

Agilitysporten startede oprindeligt i England, som pauseunderholdning ved ridebanespringning for heste men udviklede sig hurtigt til en selvstændig sport for hund og ejer. I dag dyrkes agility i hele verden og der afholdes både nordiske mesterskaber og verdensmesterskaber hvor Danmark har udmærket sig ved flere lejligheder.